Lentekriebels
Lentekriebels
Grote schoonmaak, lekker de tuin in, addertjes onder het gras en paaseitjes: dit jaargetijde heeft zo haar eigen giftige gevaren.
Grote schoonmaak
Bij een voorjaarschoonmaak van het huis, maar ook van het terras, de gevel of de velgen, worden allerlei schoonmaakmiddelen gebruikt. Allesreinigers zijn het hele jaar vertegenwoordigd, maar in de lente komen de velgen- gevel- en groene-aanslagreinigers uit de schuur. Deze middelen zijn vaak corrosief en kunnen ernstigere klachten geven dan een gewoon schoonmaakmiddel, zoals brandwonden tot necrose van de huid. Ook huisdieren die door het sop lopen kunnen hierdoor klachten krijgen aan hun poten. Bij de meeste blootstellingen is meteen langdurig spoelen met water van de huid belangrijk om de ergste schade te voorkomen. Velgen- en gevelreinigers voor professioneel gebruik kunnen ook waterstoffluoride (HF) bevatten, een zuur met een zeer langzame werking. Patiënten hebben uren na het huidcontact vaak ernstige pijn en blauwwitte verkleuringen van de huid op de contactplaats. Smeren met calciumgluconaatgel is de aangewezen behandeling.
Meer lezen: zoek op www.vergiftigingen.info naar “groene aanslag” of “waterstoffluoride”.
Lekker de tuin in
Vroeg in het voorjaar bloeien in veel tuinen de bloembollen (bijvoorbeeld narcissen, blauwe druifjes, krokussen en sneeuwklokjes). In veel bolgewassen komen irriterende stoffen voor, die na huidcontact zorgen voor dermatitis met jeuk, branderig gevoel, roodheid en zwelling van de huid. Na het opeten van de bollen (bv. door verwisseling met uien-soorten), kunnen (soms ernstige) maagdarmklachten optreden.
Meer lezen: zoek op www.vergiftigingen.info naar de naam van de plant.
Een addertje onder het gras
De natuur ontwaakt, zo ook de adders die uit hun winterslaap komen. Nu mensen ook weer meer de natuur in trekken, krijgen wij in dit seizoen weer meldingen van mensen en dieren die op de heide gebeten zijn door een adder. Vaak gaat het om een “droge beet”; een waarschuwing van de slang, waarbij nauwelijks gif wordt geïnjecteerd. Bij een echte beet ontstaat al snel zwelling rond de beetplek die binnen enkele uren kan uitbreiden naar de gehele ledemaat. Soms ontstaan er (ernstige) stollingsstoornissen. Neem bij een beet altijd meteen contact op met een medisch hulpverlener en laat je naar een ziekenhuis brengen. Leg geen tourniquet aan, en snijd en/of zuig de beetplek niet uit. Probeer zo min mogelijk te bewegen. Er is antiserum beschikbaar voor behandeling van ernstige vergiftigingen bij mensen en honden. Dit kan worden besteld via het NVIC, wanneer de verschijnselen van de vergiftiging ernstig lijken te worden.
Meer lezen: zoek op www.vergiftingen.info naar “Nederlandse adder”.
Reminder: Chocoladevergiftiging bij honden
Elk jaargetijde heeft wel zijn eigen chocoladeproducten en in de lente zijn het de chocolade paaseitjes. Honden zijn gek op chocolade, maar zij kunnen van pure en melkchocolade ernstige vergiftigingsverschijnselen krijgen.
Meer lezen: zoek op www.vergiftingen.info naar veterinaire informatie over “Chocoladeproducten”.