De pijnboompit-pineut
De pijnboompit-pineut
‘’Alles wat ik eet smaakt vies en bitter”, aldus een slachtoffer van het pijnboompittensyndroom. Het pijnboompittensyndroom is niet erg schadelijk voor de gezondheid, maar wel erg vervelend. Grofweg twee dagen na het eten van pijnboompitten kan een verandering van smaak worden waargenomen. Er wordt voor enkele dagen een bittere / metaalachtige smaak geproefd die tijdens eten extra naar voren komt. De bitterheid kan enkele dagen tot weken aanhouden waarna de smaak weer herstelt (Tournoud & Pages, 2022).
Waardoor wordt het smaakverschil veroorzaakt?
Er zijn verschillende variëteiten pijnboompitten op de markt, waaronder de Pinus pinea die vooral in mediterrane streken groeit en Oosterse Pinus-soorten zoals de Pinus armandii die vooral in China groeit. Het zijn deze Oosterse variëteiten die de klachten kunnen geven. Het mechanisme achter het ontstaan van de tijdelijk bittere/metaalachtige smaak is opvallend genoeg niet bekend. Zo veroorzaken pitten van dezelfde batch na consumptie soms wel en soms niet het syndroom. Er werden geen resten van chemische stoffen, zoals pesticiden of zware metalen, in de pitten aangetoond. Ook ontwikkelen niet alle personen die van dezelfde partij pitten gegeten hebben het syndroom. (Mortureux, 2009; Tournoud & Pages, 2022).
Bitter is een smaak die we allemaal wel kennen. Een kenmerkend fenomeen van het pijnboompitten-syndroom is dat de smaakverandering pas na enkele dagen wordt waargenomen. Veranderde smaak kan bijvoorbeeld ook worden gezien bij een Coronavirusinfectie. Daar waar het bij een coronavirusinfectie veelal wordt gekarakteriseerd door smaakverlies, heeft iemand met het pijnboompittensyndroom de gehele tijd smaak, maar wel een vieze, bittere smaak (Hannum et al., 2022).
Hoeveel gevallen in Nederland?
Het NVIC krijgt slechts zeer zelden een melding over smaakstoornissen na het eten van pijnboompitten. De Franse vergiftigingencentra rapporteerden 27 gevallen in 2021 (Tournoud & Pages, 2022).
Mocht u of uw patiënt last krijgen van een bittere smaak na het eten van pijnboompitten, dan kunt u een melding doen bij het NVIC (24/7 via 088-755 8000) en bij de NVWA (www.nvwa.nl, via ‘melding over levensmiddelen’). Door het registreren van deze meldingen krijgen we beter zicht op het voorkomen van dit probleem in Nederland. Bovendien kan de NVWA bij meer meldingen over eenzelfde product of leverancier nader onderzoek doen en maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, bijvoorbeeld via een publiekswaarschuwing en via terugroepacties van een bepaalde batch.
Vooralsnog blijft het een mysterie hoe de bittere smaak ontstaat, maar mocht uw smaak veranderen; probeer dan naast een COVID-test ook te achterhalen of u in de afgelopen tijd nog een lekkere salade met pijnboompitten heeft gegeten.
Bronvermelding
Tournoud, C. & Pages, R. (2022) Bitterness and taste disorders after eating pine nuts: what's new since 2017? Vigil’Anses no. 16
Hannum, M. E., Koch, R. J., Ramirez, V. A., Marks, S. S., Toskala A. K., Herriman, R. D., Lin, C., Joseph, P. V. & Reed, D. R. (2022) Taste loss as a distinct symptom of COVID-19: a systematic review and meta-analysis. Chemical Senses, 2022, 47, 1–17
Mortureux, M. (2009) Information regarding reports of bitter taste following consumption of pine nuts. AFSSA – Request no. 2009-SA-0166